Kunnskap Kunnskap Inspirasjon Inspirasjon Midler Midler Samarbeidspartner Samarbeidspartner Om oss Om oss
Tilbake til kunnskap
Foto: Eirik Førde

Sunn mat trenger ikke være et dyrere alternativ. Det finnes mange gode oppskrifter på sunn og rimelig mat, som kan serveres på idrettsarrangementer. 

Norges idrettsforbund, gjennom Olympiatoppen, opererer med kostholdsråd til utøvere som er av verdi for alle. Prosjektet Sunn idrett tilbyr også en rekke spennende oppskrifter og gir inspirasjon til å velge smart mat.

Hva bør du tenke på når menyen planlegges?

1. Reduser utvalget på menyen og bruk gode råvarer. Å lage en enkel meny basert på gode råvarer vil gjøre det enklere å beregne riktig mengde og dermed vil det redusere matsvinnet.

2. Tenk på sesongen. Å tilpasse menyen etter årets sesonger gjør det enklere å velge lokalt produsert mat. Det er bra for både miljøet og kroppen. Det finnes flere sesongkalendere man kan bruke til inspirasjon. Vinterstid kan man for eksempel supplere med C-vitaminrike varer som er i sesong i Sør-Europa.

3. Bruk mer grønnsaker, belgvekster og korn. Ved å bruke disse vekstene kan du lage gode, mettende retter med mindre kjøtt, noe som er bra både for helsen og miljøet.

4. Gjør bevisste valg av kjøtt og sjømat. Kjøttproduksjon og -konsum har stor innvirkning på miljøet. Et enkelt råd er å spise og servere mindre kjøtt. Det kan gjøres ved å erstatte alt eller deler av kjøttet med grønnsaker, eller erstatte kjøtt med sjømat fra bærekraftige bestander. Les mer på WWFs sjømatguide.

5. Redusere matsvinnet. God planlegging og gode beregninger av hvor mye mat man trenger er avgjørende for å redusere matsvinnet. Dette inkluderer god hygiene, og at maten oppbevares riktig frem til den serveres.

6. Økologisk mat. I Norge er det Debio som kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon. Økologiske varer merkes med Ø-merket som betyr:

  • Produsert uten bruk av kunstgjødsel og uten bruk av kjemiske sprøytemidler.
  • Videreforedlede økologiske produkter inneholder kun et begrenset antall tilsetningsstoffer, og ingen kunstige aromaer, fargestoffer eller konserveringsmidler.
  • Økologiske husdyr får leve under forhold som stemmer mest mulig overens med deres naturlige atferd og behov.

Rent prestasjons- eller ernæringsmessig mener Norges idrettsforbund at det ikke nødvendigvis er noe å hente på å velge økologisk mat. Kvaliteten på maten i et prestasjonsperspektiv avgjøres av andre faktorer enn økologisk produksjon eller ikke.

Kjapp sjekkliste

  • Ber om produkter med etisk sertifisering som f.eks. Fairtrade.
  • Ber om økologiske Ø-merkede produkter. (f.eks. Debio, KRAV, EU-blomsten).
  • Samarbeider med leverandører og produsenter om menyer.
  • Menyene har klimafokus og miljøfokus, smaks- og helseappell.
  • Maten representerer lokalt særpreg og produksjon.

Gode eksempler

Sunn idrettshall, prosjekt til Norges Håndballforbund og samarbeidspartnere:

www.handball.no/sunnidrettshall

https://www.framtiden.no/tips/sjekk-hvilken-mat-som-er-best-for-miljoeet

Del artikkelen på Epost Facebook X Linkedin

Kunnskap

Se alle →
Gjør ditt idrettsanlegg energismart Fotballbaner - Energismart sjekkliste Klubbhus - Energismart sjekkliste
Kunnskap Inspirasjon Midler Samarbeidspartner Om oss Sognsveien 73, 0854 Oslo +47 21029000 grontlag@idrettsforbundet.no