Kunnskap Kunnskap Inspirasjon Inspirasjon Midler Midler Samarbeidspartner Samarbeidspartner Om oss Om oss
Tilbake til inspirasjon

Ledelsen i Utleira Idrettslag har for lengst sett hvordan bærekraftsarbeid gjør det mulig å skape mer idrettsglede i sitt lokalmiljø. Det sosiale, miljømessige og økonomiske er tre sider av samme sak, og det gjelder å få med hele laget.

- I utgangspunktet tenkte jeg at bærekraft ikke var noe for oss, at vi hadde nok å tenke på fra før, sier Pål Wahl, leder i Utleira IL.

Utleira IL er et breddeidrettslag i Trondheim med rundt 2 300 medlemmer, som driver ni idretter.

Pål Wahl.jpeg

Wahl forteller om et sjelsettende møte i 2018, da en ansatt fra revisjonsselskapet BDO anbefalte han å få med seg et foredrag om bærekraft. En amerikansk foredragsholder skulle prate for en gruppe spesielt inviterte, med kun 25 tilgjengelige plasser.

For en som var travel med å drive et idrettslag, og ikke var særlig stødig i engelsk, fristet det lite å bruke tid på et bærekraftsforedrag. Men i siste liten slang Wahl seg på sykkelen. Han ankom heseblesende, inn på et stappfullt møterom på Lerkendal. Det sto tett med dresskledde revisorer langs veggene. Han hadde skitten treningdress og hjelmsveis etter sykkelturen. Svett og anpusten satte seg ned på den ene ledige stolen, som ventet på ham.

Innlederen begynte med å trekke frem Utleira IL, som et utmerket eksempel på hvordan bærekraft starter på grasrota og at det handler om å være fremtidsrettet. Wahl begynte å ane hvorfor han var der. De gjorde mye riktig i idrettslaget allerede, uten å tenke på det som bærekraft.

- Det var et veldig godt foredrag! Budskapet til den amerikanske foredragsholderen var at vi ikke hadde tid til å vente på verdensledere og andre til å bestemme for oss. Vi må ta ansvar selv, og løse problemene selv, av egen frie vilje. Vi må inspirere hverandre, og bli bedre for hver dag, sier Wahl.

- Jeg gikk fra å være motvillig, til å innse verdien av å jobbe bevisst med bærekraft i alt vi gjør.

I løpet av møtet tenkte Wahl på hvor viktig det er at de som idrettslag viser barn og unge at det de lærer på skolen om bærekraft stemmer. Man møter mye motstand i begynnelsen, men bare man støtter opp under bærekraftsarbeidet og ikke gir opp, er det ikke bare mulig, det er veldig smart.

 

Så hvordan begynte det i Utleira IL?

Wahl trekker linjene tilbake til 2010. Laget hadde besluttet at de skulle oppgradere anlegget sitt, med kunstgressbane og idrettshall. De hadde fått på plass en tomt. Frem til da hadde laget spilt på grusbane på et grustak, lenge etter at de fleste andre klubber hadde kunstgress.

For å komme i gang med finansieringen av prosjektet gikk idrettslaget fra dør til dør. De solgte andelsbrev til 250,- kroner per stykk. Et A4 ark med et hjerte på, hvor det sto: Med hjerte for lokalmiljøet. Det var stort engasjement, med fakkeltog og folkemøter. Utleira IL fikk samlet inn sin første million.

- Vi opplevde at det lokale engasjementet forpliktet, og at vi i fortsettelsen måtte gjøre alt vi kunne for å gi mest mulig tilbake til lokalsamfunnet vårt. Vi kjente på stor takknemlighet, og den tilliten som lå i støtten vi hadde fått, forteller Wahl.

Det viste seg altså at det var en tydelig sammenheng mellom økonomi og bærekraft. De ville bruke de ressursene de hadde på en best mulig måte, og skape varige verdier for lokalsamfunnet, i form av skole og idrettsmiljø, engasjement i lokale saker, jobb til ungdom som trenere, dommere og treningsledere, et møtested for bydelen og så videre.

I 2012 sto den nye banen klar, og i 2015 hadde de endelig Utleirahallen, deres egen idrettshall til 68 millioner kroner. Siden har idrettslaget iverksatt en rekke bærekraftige tiltak som skaper verdi i lokalmiljøet.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norges Fotballforbund (@norgesfotballforbund)

Verdibasert ledelse

Skal man lykkes med bærekraftsarbeid må det forankres i klubbens verdier, mener Wahl.

Han vektlegger at verdibasert ledelse, i motsetning til regelstyrt ledelse, er avgjørende.

- Regler handler om rett og galt, det blir fort motstand, gråsoner og konflikt av sånt. Men hvis verdiene er synlige, og alle slutter seg til dem, blir det enklere å ta riktige valg sammen og jobbe for felles mål. Alle kan få til det samme som oss, man må bare starte med å jobbe inn verdigrunnlaget. Da blir det mulig for folk å kjenne seg igjen, og finne ut selv hvordan de best kan bidra, forklarer Wahl.

Verdiene i Utleira IL er inspirert av Norges Idrettsforbund: Respekt, Inkludering, Mestring, Engasjement. Visjonen er å skape idrettsglede.

- Det begynte med inkludering for oss. Vi ønsket å få med barn og unge som faller utenfor idretten, på grunn av kultur, økonomi, og fysisk eller mental helse, sier Wahl.

Et av tiltakene deres er matutlevering til lavinntektsfamilier en gang i uken. I løpet av 2023 delte laget ut over 40 tonn mat, fordelt over 40 uker. Laget hjelper til med henting og bringing, til og fra trening og kamper. De har utlånsordninger for utstyr. Før jul organiserer Utleira IL julegaver til 135 familier, som tar imot kjærkommen støtte fra laget. De har en søknadsbasert ordning som sikrer gratis deltakelse i idretten for inntil 50 personer i 2025, for å motvirke at færre faller fra eller ikke kommer seg med.

Innsatsen til idrettslaget blir lagt merke til. I sommer roste Adresseavisa idrettslaget på lederplass under tittelen Flere burde gjøre som Utleira IL. De fremhevet hvordan aktiviteten i laget har inspirert andre, for eksempel ved at Norges Håndballforbund har inngått avtale med Matsentralen nasjonalt. Avisen trekker frem den høye verdien den frivillige innsatsen for mental helse og inkludering. Utleira får velfortjent skryt for hvor langt idrettslaget strekker sitt samfunnsansvar.

 

Da Norges Fotballforbund nylig skulle vise frem gode eksempler på klima- og miljøarbeid innen fotballen, var det naturlig å ha med Utleira.

Delingskultur og smart organisering

Under arbeidet med egen idrettshall for mange år siden erfarte Utleira IL at konkurranse mellom klubber kunne være til hinder for å gjennomføre prosjekter på en fornuftig måte. De spurte et annet idrettslag, som lå et år foran i byggeprosessen med sin hall, om de kunne få innsyn i deres arbeid for å lære.

- Vi kunne få innsyn, men de skulle ha 400 000,- kroner for det. Da droppet vi innsynet, og styret vårt bestemte seg for at Utleira skulle være et åpent idrettslag for fremtiden. Det vil si at vi deler alt vi kan, som gjør det mulig for andre å skape mer idrettsglede.

For å sikre at de enkelte idrettene får mer ressurser til å drive med kjerneoppgaver knyttet til sin idrett, organiserer idrettslaget bort vanskelige og konfliktfylte oppgaver fra frivillige til de ansatte.

- Det er en velkjent utfordring å få mobilisert nok frivillige til idretten. Derfor er det viktig for oss å gjøre oppgavene så overkommelige som mulig. Ved å la ansatte gjøre mest mulig av arbeidskrevende administrative, felles oppgaver, som innebærer en viss risiko og spisskompetanse, får de frivillige en positiv og meningsfull opplevelse gjennom sin innsats, sier Wahl.

Utleira IL har en gjennomtenkt strategi for drakter, som sparer både penger og miljø.
Utleira IL har en gjennomtenkt strategi for drakter, som sparer både penger og miljø.

Bra for økonomien og miljøet

Som leder for et stort bredde idrettslag er det blitt klart for Wahl hvor stor effekt tilsynelatende små grep kan ha på økonomien, som igjen betyr mer idrettsglede. Ved å ha én drakt, som kan gjenbrukes på tvers av idretter, og en panteordning, sparer laget hundretusenvis av kroner i året, samtidig som forbruket reduseres kraftig.

- Drakter er dyrt, vi kan ikke ha et system som baserer seg på at nesten nye drakter kastes, eller blir liggende ubrukt. Vi bruker draktene til de er utslitt, sier Wahl.

Det er flere eksempler. Fordi det blir dyrere og dyrere å håndtere søppel, er det smart å redusere forbruk av engangskopper og andre engangsprodukter. I Utleira IL leverer hele laget inn kopper som kan brukes på arrangement, og de har kjøpt en oppvaskmaskin som effektivt gjør at koppene kan brukes igjen og igjen. Sponsorer kan også levere kopper med sin logo. Folk melder tilbake at det er koseligere med skikkelige kopper, i stedet for å forsøple.

Å sentralisere økonomien og styringen i en felles administrasjon, gir bedre ressursutnyttelse til felles beste. Ifølge Wahl oppdaget de at det var lettere å sløse når mesteparten av inntektene lå i de enkelte idrettene.

- Et lag kan kanskje ha mer inntekter, og vil da automatisk få et høyere forbruk, i form av ekstra klespakker, lengre og flere reiser, dyre cuper og annet. Det gir ikke nødvendigvis mer idrettsglede. Det kommer ikke bydelen, medlemmer, en hel idrett eller ansatte til gode. Så lenge vi passer på at alle får nok til å drive idretten sin godt, vil flere få mulighet til å være med, og til å bruke tid på idretten og laget sitt.

I skoleferier stiller idrettslaget med gratisaktiviteter i åpen hall, som alle kan delta på. Forrige gang ble tilbudet benyttet av ca 5000 personer.

- Jeg er stolt av, og syns det er artig, å være med i et idrettslag som er opptatt av noe mer enn bare idrett! Det handler om mer enn å få enkeltpersoner til å bli best mulig i sin idrett.

Mange lag sliter med å få med frivillige. Derfor er omdømme viktig. Det er viktig å bli sett, og få frem verdien av være med, også som frivillig.

Wahl forteller at bærekraftsarbeid skaper trygghet for sponsorer om at midlene idrettslaget forvalter gir høy verdi. Det gjør det enklere å inngå og holde på sponsorsamarbeid. De stiller også krav til sponsorene om å bli med på sin måte å jobbe på i samarbeidet, for å unngå overforbruk eller sløsing av midler.

- Både med sponsormidler og prosjektmidler er vi opptatt av å lage bærekraftige løsninger som blir en del av driften for fremtiden, og gir langvarig effekt. Vi bruker ikke krefter på midlertidige løsninger. Det har verken tid eller ressurser til, sier Wahl.

Del artikkelen på Epost Facebook X Linkedin

Inspirasjon

Se alle →
Gjør ditt idrettsanlegg energismart Grønt lys for idretten: 20 millioner til energieffektivisering av idrettsanlegg Bærekraftsordliste for idretten
Kunnskap Inspirasjon Midler Samarbeidspartner Om oss Sognsveien 73, 0854 Oslo +47 21029000 grontlag@idrettsforbundet.no