Kunnskap Kunnskap Inspirasjon Inspirasjon Midler Midler Samarbeidspartner Samarbeidspartner Om oss Om oss
Tilbake til inspirasjon
Skagerak Arena er Odds Ballklubb sin hjemmebane og et forbilde innen bærekraftsarbeid i idretten. På taket av stadion er 4300 kvadratmeter dekket av solceller. Der produseres det nok energi til å forsyne stadionanlegget og vel så det med fornybar elektrisk strøm. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Odds Ballklubb har jobbet målrettet med bærekraft i mange år. Her deler daglig leder Einar Håndlykken sine tips til bærekraftssuksess, med alle som er klare til å sette i gang.

Odd holder til i Skien, og er landets eldste eksisterende fotballklubb, med røtter tilbake i 1894. Klubben har en visjon om å være Norges mest miljøvennlige fotballklubb og blant Europas grønneste. Bærekraftsarbeidet er ikke bare bra for klima og miljø, det er også bra for økonomien og driften.

Einar Håndlykken, daglig leder i Odds Ballklubb
Einar Håndlykken, daglig leder i Odds Ballklubb

Hvordan setter man i gang med bærekraftsarbeid i en fotballklubb?
For å starte med bærekraftsarbeid må det først og fremst være interesse i klubben og et ønske om å få det til. Det er viktig å forankre dette ønsket i organisasjonen, finne partnerskap og forretningsmodeller, samt måter å jobbe på, som sikrer at bærekraftsarbeidet blir en integrert del av hele driften, og ikke bare basert på et enkeltstående stunt.

Hva har vært en suksessfaktor for Odd?
En viktig suksessfaktor har vært å finne samarbeidspartnere som kan bidra med både kompetanse og økonomisk støtte, og som også har en egeninteresse i at vi lykkes. Samarbeidspartnerne, intern entusiasme, og kunnskap om kombinasjonen av miljø og sponsing/forretningsutvikling har vært avgjørende. Det er viktig å se mulighetene i det å tjene penger på miljøtiltak, ikke bare se det som en utgiftspost.

Kan du nevne noen konkrete tiltak dere har gjennomført?
Vi har tatt flere skritt for å gjøre arenaen vår mer miljøvennlig, blant annet ved å fjerne alle produkter i kioskene våre med emballasje som ikke kan kildesorteres. Det gjør at vi har full kildesortering og har fjernet restavfallet. I tillegg installerte vi Telemarks første offentlige hurtiglader allerede i 2013, og vi har Norges kanskje største solbatterianlegg. Vi har også valgt å bruke grønne granulatkuler av jomfruelig gummi i stedet for fra resirkulerte bildekk, samt benyttet olivenstein på en mindre bane. Dette er tiltak som både bidrar til miljøet og gjør oss til en attraktiv partner for sponsorer som ønsker å assosieres med bærekraft.

Hvordan påvirker dette samarbeidet med lokale og regionale aktører?
Lokale og regionale aktører er viktige for oss. Vi merker at vi blir en mer attraktiv klubb å samarbeide med, noe som åpner for andre typer sponsorer. Dette kan til og med føre til at vi betaler mer for prosjektene, eller får en bedre totalavtale fordi vi blir en mer attraktiv partner.

Hva har resultatet av dette bærekraftsarbeidet vært for Odd?
Resultatet har vært en stabil og trygg økonomi med spennende prosjekter som bidrar til mer enn bare klubben. Vi bidrar til lokalsamfunnet, fungerer som en testarena og markedsføringsarena, og skaper muligheter for forretningsutvikling. Dette arbeidet gir oss også en unik mulighet til å snakke direkte med våre fans om viktige temaer som bærekraft.

Hvordan kan andre ta med seg forretningssans og forståelse inn i idretten?
Mange kan dra nytte av sin forretningsforståelse fra dagjobben og ta med dette inn i idretten. Det handler om å se mulighetene som finnes, slik at bærekraftsarbeidet kan bli varig og oppfattes som en fordel, enten det er i form av bedre omdømme, inntjening, eller andre fordeler.

Del artikkelen på Epost Facebook Twitter Linkedin

Inspirasjon

Se alle →
Hvordan komme i gang med bærekraftsarbeidet? Finn ut hvor laget ditt har størst miljøpåvirkning Gjør idrettsanlegget energismart
Kunnskap Inspirasjon Midler Samarbeidspartner Om oss Sognsveien 73, 0854 Oslo +47 21029000 grontlag@idrettsforbundet.no