Kunnskap Kunnskap Inspirasjon Inspirasjon Midler Midler Samarbeidspartner Samarbeidspartner Om oss Om oss
Tilbake til inspirasjon
Foto: @handballfoto / Kenneth McDowell

Norges Håndballforbund (NHF) har tatt store steg for å redusere sin miljøpåvirkning og for å fremme bærekraftige løsninger i forbindelse med det nylige verdensmesterskapet for herrer i Unity Arena.

I tråd med Norges Idrettsforbunds bærekraftsstrategi har NHF siden håndballtinget i 2022 integrert bærekraft som en del av sin overordnede strategi. Prinsippet om at norsk håndball skal være en samfunnsaktør som tar hensyn til natur, klima og miljø, står sentralt i dette arbeidet.

Avdeling for anlegg og bærekraft

For å styrke denne innsatsen har NHF opprettet en egen avdeling for anlegg og bærekraft, som består av nasjonal leder Julie Indstad Hole, nasjonal rådgiver Christoffer Myrvold Wernersen og rådgiver Kristina Hetland. En av mange oppgaver til denne avdelingen er å jobbe systematisk med å implementere og dokumentere effekten av ulike bærekraftstiltak. En viktig milepæl i denne prosessen er NHFs påbegynte arbeid med å bli Miljøfyrtårnsertifisert, der ordningens arrangementskriterier spiller en viktig rolle.

- Arbeidet vi nå er i gang med viser at norsk håndball tar sitt ansvar for natur, klima og miljø på største alvor. Ved å sette bærekraft høyt på agendaen tar NHF avgjørende steg mot en grønnere fremtid – både på og utenfor banen, sier Christoffer Myrvold Wernersen, nasjonal rådgiver for anlegg og bærekraft i Norges håndballforbund.

 

Samarbeid med Green Producers Club

Som Norges nest største særforbund ønsker NHF å være et forbilde i idretten innenfor arbeidet med bærekraft. Det krever en systematisk tilnærming, hvor effekten av innsatsen kan dokumenteres og kommuniseres på en lettfattelig måte. Derfor har forbundet inngått et samarbeid med Green Producers Club, som har utviklet et kartleggingsverktøy i tråd med kravene for CSRD (EU: The Corporate Sustainability Reporting Directive).

Fortsatt i tidlig fase

Som forberedelse til verdensmesterskapet i Unity Arena har forbundet i løpet av 2024 testet verktøyet ved flere arrangement for seniorlandslagene. De har da målt klimautslipp knyttet til transport, bekledning, energiforbruk, overnatting, matservering og avfallshåndtering.

- Tendensen er tydelig, og i samsvar med funnene til Norges Idrettsforbund; utslippene er klart størst i scope 3, som er utslipp knyttet til alt av varer og tjenester som virksomheten kjøper inn og selger, sier Myrvold Wernersen.

Tiltak under verdensmesterskapet

NHF har iverksatt flere bærekraftstiltak og fremhever samtidig noen kvaliteter ved arenaen som bidrar til å redusere miljøpåvirkningen:

Transport

  • I samarbeid med Tide Sharebus kunne forbundet tilby subsidierte billetter til kollektivtransport for publikum i forbindelse med Norges kamper. Dette bidro med opptil 70% redusert CO2-utslipp sammenlignet med individuell transport.
  • Alle biler som ble benyttet under mesterskapet var elektriske
  • Oppfordring til publikum i sosiale medier om å bruke offentlig transport, og det ble inngått samarbeid med Ruter om å sette opp ekstra ekspressavganger til og fra arenaen.

Unity Arena

  • Arenaen bruker, så langt det lar seg gjøre, kun elektriske trucker og lifter til all rigging i. Dette gir et renere arbeidsmiljø uten skadelige avgasser, lavere støynivå og reduserte driftskostnader.
  • Unity Arena benytter fjernvarme og kjøling fra lokal leverandør for oppvarming og kjøling. Fjernvarme utnytter flere energikilder, avlaster elektrisk effekt i høylastperioder og frigir elektrisitet til andre sektorer, samtidig som det reduserer klimagassutslipp.
  • Arenaen benytter også 100% fornybar elektrisitet med opprinnelsesgaranti, som reduserer karbonavtrykket og støtter bærekraftige energiløsninger.
  • LED-belysning benyttes i hele arenaen for å redusere energiforbruket.

Mat og drikke

  • Unity Arena satset på utfasing av engangsplast ved å blant annet bruke vaskbare glass, noe som reduserte CO2-utslippene med 84% sammenlignet med engangskopper.
  • Unity Arena brukte emballasje og bestikk av naturlige materialer som kan komposteres i matavfallet, med en reduksjon i CO2-utslippene på 75% sammenlignet med plast.
  • NHF leverte godkjent overskuddsmat til Matsentralen Norge. Matsentralen Norge er også NHF sin første offisielle bærekraftspartner.

Avfallshåndtering

  • Veiing av alt avfall for å kunne bruke dataene som benchmark for fremtidige arrangementer.

Gjenbruk av klær

  • Bring loddet ut brukt landslagstøy fra håndballgutta på stand i Fanzone under mesterskapet.

Eksternt samarbeid

  • Under mesterskapet hadde Norges Håndballforbund og Bærum Næringsråd arrangert VM-seminar for idretten og næringslivet hvor de sammen satt temaet “bærekraftige arrangementer i framtida” på dagsorden
  • Arrangerte forbundets andre nasjonale anleggskonferanse med 200 deltakere fra hele Idretts-Norge, hvor Bærekraftsansvarlig i NIF, Michelle Hermandsen og Synnøve Andresen Skjelle, prosjektleder i Miljøstiftelsen Zero, holdt et felles innlegg om Grønt lag og deres samarbeidsprosjekt: Energismarte idrettsanlegg.

Veien videre

Den nye Unity Arena skal etter planen stå ferdig mot slutten av 2028. Norges Håndballforbund har ambisjoner om at dette skal bli håndballens og innendørsidrettenes nasjonalarena. Derfor anser NHF resultatene fra verdensmesterskapet som en verdifull plattform for å utvikle enda mer effektive og målrettede bærekraftstiltak for fremtidige arrangementer ved arenaen.

Som forbund er NHF opptatt av å inspirere og motivere både ansatte, utøvere, støtteapparat og samarbeidspartnere til å velge bærekraftige løsninger. I denne sammenhengen er Miljøfyrtårn-sertifisering og måling av utslipp ved våre arrangementer viktige bidrag på veien.

Del artikkelen på Epost Facebook X Linkedin

Inspirasjon

Se alle →
Gjør ditt idrettsanlegg energismart Grønt lys for idretten: 20 millioner til energieffektivisering av idrettsanlegg Bærekraftsordliste for idretten
Kunnskap Inspirasjon Midler Samarbeidspartner Om oss Sognsveien 73, 0854 Oslo +47 21029000 grontlag@idrettsforbundet.no