Kunnskap Kunnskap Inspirasjon Inspirasjon Midler Midler Samarbeidspartner Samarbeidspartner Om oss Om oss
Tilbake til inspirasjon

De siste ti årene har Fredrikstad turnforening brukt 15 millioner på en rekke energitiltak. Foreningen legger ned en betydelig innsats for å vise at det gamle, vernede bygget kan være like bærekraftig som et nytt bygg.

– Med en historie på 125 år har vi et veldig lavt fotavtrykk. All rehabiliteringen er et evighetsprosjekt. At bygget er vernet innebærer at det er ekstra mye jobb og kostnader, forteller styreleder Inger Lise Olsen.

Hun viser frem en ærverdig sveitservilla i dragestil, tegnet av arkitekt Ove Sverre. Turnhallen utgjør ett av fire bygg i et kvartal i Fredrikstad sentrum. På den rødmalte ytterveggen av østerdalstømmer skinner et blått, blankt kulturminneskilt fra Riksantikvaren: Åpnet 17. september 1899.

– Turnhallen er en institusjon i Fredrikstad. Jeg vet ikke om noe lignende bygg. Det er en kulturhistorisk perle, og en del av identiteten vår. Målet som ligger til grunn for alt vi gjør er å være her i minst 125 år til!

Veldig mange barn og ungdom er aktive i turnforeningen, som teller 950 medlemmer, 40 trenere, to ansatte og et engasjert styre. Olsen har selv vært aktiv turner, i likhet med blant annet oldemor, mor, onkel og tante.

 

Taket først

Inger Lise Olsen er ikke tvil: – Energi er kjempeviktig! Til andre idrettslag og foreninger vil jeg si at det lønner seg å ha noen i styret med energikompetanse. Vi har en hos oss som gjør det enkelt å diskutere kost-nytte på energitiltak, og at det blir et naturlig utgangspunkt når vi setter i gang med nye prosjekter.

For rundt ti år siden var det full krise i bygget med pillråttent tak og en alvorlig taklekkasje. Lekkasjen skyldes en gammel brannskade fra 1994, men var foreldet som forsikringssak. Det var helt nødvendig å satse for å redde turnhallen.

– Bare taket kostet seks millioner. Men da fikk vi samtidig isolert, og sitter igjen med et mye bedre tak for all fremtid. De tjukke tømmerveggene får vi ikke isolert på grunn av vernet.

Det har likevel vært en rekke oppussingsprosjekter, som forringer kvaliteten og aktiviteten i bygget midlertidig, men med resultater som gjør at det er verdt det i lengden. Både økonomien og inneklimaet blir bedre.

– Vi har installert nytt ventilasjonssystem som er styrt med CO2-måling, som tilpasser seg aktivitetsnivået i bygget. Det gjør at vi sparer strøm, samtidig som luftkvaliteten er merkbart bedre. Alt lys er byttet til LED. Varmeovner er oppgradert med døgnregulering og styringssystem.

De har også lagt nytt gulv og etterisolert, men god effekt.

Jordvarme neste

Det koster å drive et bygg med to turnhaller, kontorer, en leilighet og en festsal. Fra 2021 til 2022 doblet strømregningen seg omtrent, for turnforeningen. Med nåværende årlige strømutgifter på nærmere 400 000 kroner, ble det klart at jordvarme vil være en svært god investering.

- Vi er halvveis med prosjektet. Vi har boret brønn, og fått installert varmepumpe i hallen og kjelleren. Men vi mangler for øyeblikket 300 000 på fullfinansieringen. Så vi får ikke koblet oss på før resten av finansieringen er på plass.

De regner med å kunne regne hjem investeringen på jordvarme allerede etter ett år.

- Energi og økonomi henger tett sammen, og jeg er sikker på at tilbudet vårt ville blitt dårligere og derfor gitt færre medlemmer og mindre aktivitet om vi ikke hadde gjennomført tiltakene!

For å kunne gjennomføre alle prosjektene er selvsagt finansiering avgjørende. Turnforeningen har flere gode støttespillere, som gjør tiltakene mulig. De har lånegaranti fra kommunen, fått gaver fra Fredrikstad kommune og Lions, og mottatt støtte fra Idrettens Miljøfond, Sparebankstiftelsen DNB, Spillemidler, og Sparebank 1 Østfold og Akershus.

 

Del artikkelen på Epost Facebook X Linkedin

Inspirasjon

Se alle →
Gjør ditt idrettsanlegg energismart Bærekraftsordliste for idretten Fotballbaner - Energismart sjekkliste
Kunnskap Inspirasjon Midler Samarbeidspartner Om oss Sognsveien 73, 0854 Oslo +47 21029000 grontlag@idrettsforbundet.no