Idrettens miljøfond deler ut midler til større og mindre tiltak som ønsker å kutte eget klimagassutslipp og finne mer bærekraftige alternativer. Bli med på å gjøre en forskjell - søk miljøfondet!
Fondet støtter alt fra mindre idrettslag og arrangører til større idrettskretser og særforbund med midler til å beregne eget klimagassutslipp. Ved å bruke et klimaregnskapsverktøy vil dere få hjelp til å regne ut under hvilke områder utslippene deres er størst, og gjøre nødvendige atferdsendringer eller investeringer for å få enda bedre resultater.
Lurer dere på hvor stort utslipp av klimagasser aktiviteten i idrettslaget ditt har?
Klimaregnskapsverktøyet Green Producers Tool er et dynamisk verktøy designet for kulturelle produksjoner som film, teater, festivaler, arrangementer og idrettssektoren. Verktøyet hjelper deg med å måle og redusere CO2-utslipp. Ved hjelp av verktøyet kan du planlegge og sammenligne ulike produksjonskonsepter, samle og registrere data, og laste ned detaljerte rapporter. Verktøyet er tilgjengelig både på datamaskin og som en web-app på telefonen, slik at du enkelt kan registrere aktiviteter og utslipp underveis. Dette er et flott verktøy for å gjøre idrettsaktivitetene mer miljøvennlige!
Midlene kan enten benyttes til å få dekket abonnement på klimaverktøyet Green Producers Tool eller administrasjonskostnader knyttet til å registrere klimaregnskapet, eventuelt til begge områdene. Tiltakene skal bidra til å redusere negativ miljøpåvirkning og klimagassutslipp fra idretten i tråd med:
- Langtidsplanen til norsk idrett: Idretten vil
- Norges idrettsforbunds bærekraftstrategi
- Søker sine egne strategi- og handlingsplaner på klima og miljø
Vurderingskriterier
- Gjennomføringsevne: Prosjektet har god organisering og en strukturert plan for gjennomføring.
- Kommunikasjonsplan: Tiltakets gjennomføring og effekt blir dokumentert og kommunisert ut for at andre skal kunne dra nytte av erfaringene og kunnskapen dere har opparbeidet.
Søker kan forvente følgende:
- Medlemskap i Green Producers Club ut 2025
- Dekning av administrasjonskostnader knyttet til registrering av klimaregnskap
- Lisens i Green Producers Tool ut 2025, inkludert tilgang for 2 brukere
- Opplæring i bruk av Green Producers Tool tirsdag 12. november 2024, klokken 15:00 – 17:00. Etter opplæringsseansen vil det være et påfølgende Green Producers Club-møte med blant annet inspirasjonsforedrag og mulighet for mingling med andre brukere av Green Producers Tool
- 4 workshops med Green Producers Club. Her vil det være mulighet til å diskutere problemstillinger man kommer over og dele erfaringer
- Tilgang til Grønne Idrettsnettverk hvor søkerne kontinuerlig kan oppdatere hverandre på fremgang og ha dialog om prosjektene. Vi åpner også for mulighet til å melde seg på workshop og relevante foredrag ved interesse
- Rabattert pris for Green Producers Tool-lisens og Green Producers Club-medlemskap etter utgangen av 2025. Tilskuddsmottakere får 30 % avslag på både medlemskap og lisens påfølgende år.
Det vil være mulighet til å bestille privat oppfølging fra rådgivere hos Green Producers Club til bruk av klimaregnskapsverktøyet utover oppsatte tider. Ekstra tjenester vil bli fakturert per time.
Tilgang til Green Producers Tool og medlemskap i Green Producers Club ut 2025 er en fast sum og skal ikke inngå i søknadsbudsjettet selv om dere søker om dette.
Dersom dere søker om støtte knyttet til administrasjonskostnader, må det i søknadsteksten inkluderes en spesifisering over mengden arbeid som skal utføres innenfor en bestemt arbeidsperiode.
Søknadsfrist er fredag 1. november klokken 23:59.
Alle søknader må sendes inn via Idrettsforbundets søknadsportal for miljøfondet. Alle søkere må bruke søknadsskjemaet, og fylle ut relevant informasjon i feltene. Ufullstendige søknadsskjemaer vil ikke behandles.
Søker må legge ved en enkel prosjektbeskrivelse, detaljert prosjektbudsjett og beskrive hvordan midlene skal brukes. Rapportskjema sendes ut fra NIF i løpet av høsten 2025.
Alle innsendte søknader vil gås gjennom av et fondsutvalg bestående av en gruppe i og utenfor idretten som jobber med klima og miljø. Søknaden vurderes opp mot kriteriene fastsatt for ordningen.
Alle tiltak som får støtte gjennom miljøfondet må sende inn en sluttrapport, inkludert regnskap. Dette er en bekreftelse på at midler er brukt slik det er beskrevet i søknaden og for å kunne dokumentere det som blir gjort for videreføring. Restmidler i prosjektet skal alltid tilbakebetales som del av sluttrapporteringen.
NIF vil kreve en enkel fagrapportering når prosjektet er ferdig eller innen 31. januar 2026 om følgende:
- Hva slags tiltak som ble iverksatt
- Oppnådde resultater
- Gjennomføring
- Regnskap
NIF sender ut en e-post med lenke til fag- og regnskapsrapport nærmere fristdato.
I tillegg til en enkel fagrapport skal det også lages noe kommunikasjonsmateriell rundt prosjektet (eksempelvis video, artikkel eller liknende). Mer informasjon rundt dette oppgis i tildelingsbrevet.
Omtale som gir nyttig informasjon om prosjektgjennomføring og læring i prosjektet kan gjerne deles med fondets administrasjon, enten underveis eller som en del av prosjektrapporten.
Fondets administrasjon forbeholder seg retten til innsyn i alle prosjekter som har fått støtte, samt kreve en gjennomgang av prosjektgjennomføring, effekt av prosjektet og regnskap både underveis og etter prosjektslutt.
Hvis det forekommer mislighold av den økonomiske støtten som er innvilget, støtten er innvilget på falskt grunnlag, eller ved mangelfull sluttrapportering, kan NIF kreve hele eller deler av tildelingen tilbakebetalt fra søker.
Økonomisk støtte som ikke er benyttet eller som ikke kan redegjøres for skal tilbakebetales til Norges idrettsforbund.