Kunnskap Kunnskap Inspirasjon Inspirasjon Midler Midler Samarbeidspartner Samarbeidspartner Om oss Om oss
Tilbake til inspirasjon
Foto: Anders Dahlen

Målet med den nye tilskuddsordningen fra Oslo kommune er å bekjempe plastforsøpling i hovedstaden og Oslofjorden. Kommunen håper mange griper muligheten, og for idrettslag kan kampen mot plastsøppel bli inntektskilde!

1. desember åpnet Oslo kommune søknadsrunden for sin tilskuddsordning rettet mot tiltak som reduserer plastbruk og marin forsøpling i byen og Oslofjorden. Tilskuddet er en del av kommunens satsing på en renere hovedstad og fjord, og midlene skal gå til prosjekter som bidrar til å redusere plastbruken, rydde opp i forsøpling, eller fremme alternativer til plast.

 

Et bredt spekter av muligheter

– Vi ønsker oss et stort og variert spekter av søknader fra aktører med organisasjonsnummer, forteller Ingrid Holtan Borka, rådgiver for plast og marin forsøpling i Bymiljøetaten. – Vi ser etter prosjekter som stopper "plastkranen" ved å redusere plastbruk, finne alternativer til plast, eller forebygge plastforsøpling. Det kan være alt fra konkrete praktiske tiltak til formidlingsprosjekter som skaper økt kunnskap og endrer holdninger blant innbyggere.

Tidligere erfaringer viser at det er mange muligheter for å redusere plastbruken i ulike sektorer. – Et godt eksempel er Rustad IL Ski, som byttet ut plastposer for startnummer med mer miljøvennlige løsninger. Vi ser gjerne flere slike tiltak, store som små, legger Holtan Borka til.

En støtte til kreativitet og samarbeid

Oslo kommune oppfordrer aktører til å tenke kreativt og samarbeide på tvers av sektorer. Tilskuddsordningen er åpen for alle prosjekter som gjennomføres innenfor Oslo kommune og som har en varighet på inntil 12 måneder etter vedtak. Det er ingen krav om annen finansiering, noe som gjør ordningen tilgjengelig for både små og store initiativer.

– Vi gleder oss til å se hva folk finner på. Dette er en mulighet til å sette i gang aktiviteter som kanskje ikke ville blitt gjennomført uten denne støtten, eller til å få mer ut av eksisterende prosjekter, sier Holtan Borka. – Oslo har en unik sjanse til å være en spydspiss i kampen mot plastforsøpling.

Praktisk informasjon

Søknadsfristen er 1. februar 2025, og søknadene vurderes basert på deres evne til å:

  • Redusere plastbruk og engangsartikler
  • Forebygge eller rydde opp i plast- og marin forsøpling
  • Øke kunnskap og endre holdninger blant innbyggere og næringsliv

Alle aktører med organisasjonsnummer er velkomne til å søke. Det stilles imidlertid krav om at prosjektene må gjennomføres i Oslo.

For mer informasjon om tilskuddsordningen, og for å finne søknadsskjemaet, besøk nettsiden:

 

Liknende nasjonale tilskuddsordninger

Her finner du et par ordninger som gjelder både for Oslo og resten av landet. 

Miljødirektoratet åpner søknad til tiltak mot marin forsøpling 2. januar 2025.

Del artikkelen på Epost Facebook X Linkedin

Inspirasjon

Se alle →
Gjør ditt idrettsanlegg energismart Grønt lys for idretten: 20 millioner til energieffektivisering av idrettsanlegg Bærekraftsordliste for idretten
Kunnskap Inspirasjon Midler Samarbeidspartner Om oss Sognsveien 73, 0854 Oslo +47 21029000 grontlag@idrettsforbundet.no