Kunnskap Kunnskap Inspirasjon Inspirasjon Midler Midler Samarbeidspartner Samarbeidspartner Om oss Om oss
Tilbake til inspirasjon
Foto: Erik Ruud

I rapporten Idrett og bærekraft fra 2021 viser en spørreundersøkelse blant særforbundene at et flertall innen idretten ønsker å drive mer bærekraftig.

Noen har kommet veldig langt, mens mange knapt har kommet i gang. Vi har sett på mulige grunner til at det kan være vanskelig å komme i gang, og har noen forslag til løsninger.

1. «Nok en ting å ta hensyn til»

Idretten er i stor grad drevet av ildsjeler på frivillig basis. Det er knapt med både tid og ressurser. Hvis miljøarbeid blir oppfattet som nok en oppgave å løse i en allerede presset situasjon, vil det være naturlig å nedprioritere det.

Å lære seg hva bærekraft betyr i praksis handler om å få mer ut av tilgjengelige ressurser, og samtidig tilstrebe at det har så lite negative konsekvenser som mulig. Fordi krav til bærekraft blir stadig skjerpet, kan valget for idrettslaget fort bli å enten gjøre ting på en ny og bedre måte, eller å ikke kunne holde på som før uansett.

2. «Hvem har egentlig ansvaret?»

Det kan være vanskelig å vite hvem som skal sørge for at en klubb, krets eller et forbund tenker og handler bærekraftig. Når ansvaret er klart definert eller plassert, kan det lett ende med at det blir ingen. Da skjer det ikke mye.

Idretten tar et selvstendig ansvar for sitt miljøavtrykk. For å komme i gang med miljøarbeid er det aller viktigste at noen tar ansvar. Det kan være øverste leder alene, eller i kombinasjon med en egen bærekraftsansvarlig eller økonomiansvarlig.

3. «Hadde vært bra, men vet ikke hvor vi skal begynne»

Husk at de som har fått til masse innen bærekraft, har startet et sted, en eller annen gang. Der det finnes vilje og besluttsomhet, vil det også finnes svar. Ta en titt på vår veileder, som hjelper deg å planlegge og utføre miljøarbeid i din organisasjon.

4. «Vi er så små, så det spiller ingen rolle uansett»

På et lite sted i et lite land kan det være fort gjort å gjøre seg ubetydelig i den store sammenhengen. Det er enkelt å tenke at «det får andre ta seg av». Men på alle nivåer har vi et miljøavtrykk, og mye er det mulig å gjøre noe med. Idretten er Norges største frivillige bevegelse. Det betyr at vi sammen kan få utrettet svært mye. Les mer her om hvilke enkle tiltak som gir størst effekt.

5. «Bærekraft er sikkert bra, men det har vi ikke råd til»

Det er ofte en klar sammenheng mellom økonomi og miljøarbeid. Selv om bærekraftsarbeid og prosjekter i første omgang kan fremstå som en økt økonomisk belastning, skal det på lengre sikt være avlastning. Still deg i så fall spørsmålet «Har du råd til å la være?». Sponsorer og støtteordninger stiller i økende grad krav til bærekraft. 

Tenk at bærekraft er nødvendig for å sikre laget, klubben, kretsen eller idrettens fremtid. Miljøarbeid kan være en mulighet for å oppgradere eldre anlegg, lage nye klima- og miljøvennlige bygg, eller utnytte arealer på en energismart måte, som kan gi inntekter eller redusere kostnader

Søk midler til bærekraftsarbeid hos Miljøfondet. 

Del artikkelen på Epost Facebook X Linkedin

Inspirasjon

Se alle →
Gjør ditt idrettsanlegg energismart Fotballbaner - Energismart sjekkliste Klubbhus - Energismart sjekkliste
Kunnskap Inspirasjon Midler Samarbeidspartner Om oss Sognsveien 73, 0854 Oslo +47 21029000 grontlag@idrettsforbundet.no