Én uke før tyrkiske Yusuf Dikeç vant sin berømte OL-sølvmedalje i Paris, samarbeidet Norges Sportsskytterforbund (NSF) og Det frivillige skyttervesen (DFS) om å arrangere Skytternes Gjenbruksmarked for første gang.
Skytternes Gjenbruksmarked gikk av stabelen i forbindelse med årets Landsskytterstevne på Steinkjer, til glede for etablerte og nye skyttere.
Selv om den tyrkiske sølvmedaljevinneren vekket oppsikt med sitt enkle utstyr og en ikonisk stil i konkurransen, er det ingen tvil om at tilgang til sportsutstyr er avgjørende for å kunne drive idrett. Gjenbruk er bra for miljøet, og senker terskelen for deltakelse.
Fra strategier til topp samarbeid
- NSF har tidligere i år vedtatt en bærekraftsstrategi. På bakgrunn av dette hadde vi en brainstorming rundt mulige tiltak, og hadde kjennskap til et lignende arrangement fra tidligere. Basert på erfaringene og målene vi har satt oss, som også går på økonomi og spesielt samarbeid. Vi lot oss inspirere av hva vi så andre organisasjoner og partnere hadde gjort!, sier Gyda Winther, konsulent for integrering og arrangement i NSF. rundt tiltaket.
Winther forteller at Landsskytterstevnet ikke er forbundet sitt arrangement, men at de har mange felles medlemmer med DFS, som benytter mye av det samme utstyret. DFS hadde nylig vedtatt sin bærekraftsstrategi.
- Vi kontaktet DFS og pitchet idéen, med et utkast til plan på hvordan vi skulle gjennomføre, og ikke minst hva vi kan bidra med. Forslaget ble godt mottatt, og vi hadde flere arbeidsmøter for å diskutere praktisk gjennomføring, og hvordan vi skulle få informert om Skytternes Gjenbruksmarked.
Traff et stort behov
Skytterens Gjenbruksmarked var en kjempesuksess, og ble mye større enn først forventet. Det ble omsatt gjenbruksvarer for ca 200 000,-. Sportsskytterorbundet melder om at folk var veldig fornøyde med den nye tilbudet.
- Gjenbruksmarkedet var organisert slik at selgere kun tok med, og priset sine salgsvarer. Vi sto for selve salget, og Vipps-overføringene underveis. På denne måten ble salgsprosessen svært enkelt for både kjøper og selger, som absolutt var en del av suksessen, sier Winther.
Treningstøy som ikke ble hentet etter markedet ble gitt videre til Fretex, og skytterutstyr gikk til arrangørklubben som kunne bruke dette videre til rekruttering.
- Mange skyttere har fått seg nytt utstyr gjennom markedet, og vi så flere eksempler på at klubber kjøpte inn utstyr til en rimelig penge. Dette senker terskelen som gjør at flere kan komme i gang med skyting, sier Winther, som gleder seg til fortsettelsen.
Vil du lære mer om hvordan NSF gikk frem i sitt arbeid med gjenbruksmarkedet? Les:
Skytternes gjenbruksmarked med braksuksess
Skytternes gjenbruksmarked under landsskytterstevne