Kunnskap Kunnskap Inspirasjon Inspirasjon Midler Midler Samarbeidspartner Samarbeidspartner Om oss Om oss
Tilbake til inspirasjon
Bilde fra strengekurs hos Gullvikmoen. Foto: Bjørn Tore Ness

Norges Badmintonforbund (NBF) reduserer sporten sin miljøbelastning ved å tilrettelegge for at medlemmene selv kan skifte strenger på sine racketer.

Badminton er en populær sport i Norge, kjent for sitt raske tempo og presisjon. Bruken av badmintonracketer er selvsagt sentral, og miljøbelastningen fra produksjon og frakt av nye racketer er noe som kan forbedres.

Prosjektleder Vegard Rikheim i Norges Badmintonforbund har nylig delt ut de første åtte strengemaskinene til klubber rundt om i landet.

- Se etter områder hvor reparasjon kan spare både penger og miljøet, oppfordrer Vidar Rikheim. Det finnes flere støtteordninger som kan hjelpe med finansiering.

Klubber har kunnet søke om strengemaskiner og man kan søke om å få kurs i hvordan man strenger om racketer. I tillegg tilbys det kurs til de som har kjøpt egne maskiner. Strengemaskinene, som koster rundt 25 000 kroner per stykk, er tilgjengelige takket være midler fra Sparebankstiftelsen DNB.

 

Høy etterspørsel over hele landet

Midlene som Badmintonforbundet mottok fra Sparebankstiftelsen DNB, ble fordelt til søkende klubber rundt om i landet. Det var mange flere søknader enn forventet og målet var å distribuere maskinene bredt over hele Norge slik at disse blir tilgjengelige for flest mulig. Det har kommet inn søknader fra over 60 klubber, så interessen og behovet er stort.

Maskinene skal være tilgjengelige for alle medlemmer i klubbene som har mottatt en maskin, i et lokale der alle har tilgang. Dette skal sikre at alle medlemmer får tilgang til å bruke dem til enhver tid.

 

Miljøeffekt og lavere økonomisk terskel

Strengemaskinene bidrar til å redusere behovet for frakt til et eksternt reparasjonssted, og bidrar dermed både til å reduser transportkostnader og miljøpåvirkningen fra frakt.

- Norges Badmintonforbund håper at dette tiltaket kan inspirere andre idretter til å tenke sosialt, miljøvennlig og økonomisk besparende på områder som er vesentlige for dem, sier Rikheim.

Å lære og strenge om sin egen racket gir både økonomiske og miljømessige fordeler. En ny racket kan koste fra 200 til 3000 kroner, mens å skifte strenger koster rundt 60-80 kroner. Dette gjør det billigere å spille badminton og reduserer behovet for å kjøpe nye racketer.

Strengekursene har også en sosial dimensjon. Det er positivt å samle en gruppe som lærer seg å strenge om racketer, og det gir medlemmene en følelse av fellesskap.

Strengekurs hos Sangam. Foto: NBF
Strengekurs hos Sangam. Foto: NBF
Strengekurs hos Haugerud. Foto: NBF
Strengekurs hos Haugerud. Foto: NBF

Del artikkelen på Epost Facebook X Linkedin

Inspirasjon

Se alle →
Gjør ditt idrettsanlegg energismart Fotballbaner - Energismart sjekkliste Klubbhus - Energismart sjekkliste
Kunnskap Inspirasjon Midler Samarbeidspartner Om oss Sognsveien 73, 0854 Oslo +47 21029000 grontlag@idrettsforbundet.no