
Norges Idrettsforbund (NIF) og Matvett har inngått en samarbeidsavtale med mål om å redusere matsvinn i tilknytning til ulike aktiviteter i norsk idrett.
Hensikten med samarbeidet er å bidra til at mat og forebygging av matsvinn som del av idrettens bærekraftarbeid blir mer systematisk ivaretatt i hele organisasjonen og ut mot samarbeidspartnere, forbund, klubber, utøvere og foresatte.
Mindre matsvinn betyr lavere utslipp
Inngåelsen av samarbeidet blir markert i kantinen til NIF torsdag 25. september, i anledning den internasjonale matsvinndagen 29. september. Det vil bli en felles aktivitet der alle ansatte blir oppfordret til å finne sin matkastetype, basert på hva som motiverer dem til å kaste mindre mat og hva de kaster mest av. Compass Group, som driver kantinen, er opptatt av å redusere matsvinn og har blant annet fokus på gjenbruk av råvarer i nye retter.
- Sammen med Matvett ønsker NIF å gjøre det enklere for idretten å jobbe systematisk mot matsvinn. Siden vi begynte å fokusere på matsvinn er matsvinnet per gjest på Idrettens Hus mer enn halvert, fra 55 g til 26 g. Jeg er sikker på at mange kan oppnå gode resultater med kunnskapen og verktøyene vi får tilgang til fra Matvett, sier Michelle Hermandsen, rådgiver for bærekraft og miljø i NIF.
Hermandsen tar til orde for at reduksjon av matsvinn hører naturlig hjemme i det totale klima- og miljøarbeidet, i tråd med bærekraftsstrategien til Idrettsforbundet.

Nytt menykonsept for idrettsarrangementer
Den første samarbeidsaktiviteten blir å teste ut et mer bærekraftig menykonsept som bidrar til redusert matsvinn på idrettsarrangementer. En kartlegging som ble gjennomført i den svenske skiskyttercupen i 2023, viste at mat og drikke står for ca. 20 prosent av klimagassutslippene fra deres arrangementer.
Med dette som bakteppe testet Matvett, Norges Skiskytterforbund (NSSF) og GreeNudge i 2024 ut konseptet «Sunt, godt og spis opp» under Norges Cup på Fossum IF. Målet var å tilby sunnere, rimeligere og mer miljøvennlig mat som også førte til mindre matsvinn.
Tiltakene som ble testet ut inkluderte en meny bestående av grove sandwicher, grønnsaklasagne og smoothie samt forhåndsbestilte matposer, rabatt på kaffe ved bruk av egen kopp, «forundringsposer» med overskuddsmat fra arrangementet og returavtale med lokal dagligvareaktør. Tilbakemeldingene var svært positive og hele 75 prosent ønsket at konseptet blir videreført.

Nå ønsker NIF og Matvett å utvikle et tilsvarende menykonsept og en kompetansepakke som inkluderer et digitalt matsvinnkurs og veiledning for idrettsarrangementer i hele Norge.
– Vi ser frem til å samarbeide om å engasjere flere til å ta bedre vare på maten. Idretten samler folk på tvers av alder og gir en unik mulighet til å spre kunnskap som reduserer matsvinn og klimaavtrykk. Erfaringene fra Fossum viser at utøverne er med på laget og ønsker blant annet et smartere menykonsept velkommen, sier Anne-Grete Haugen, daglig leder i Matvett.
