
Mange forbund og lag ønsker å bli mer bærekraftige, men vet ikke hvor de skal begynne. Bedriftsidretten viser at det ikke trenger å være komplisert – og at små grep kan gjøre en stor forskjell.
Her får du tips til hvordan du kan sette i gang, basert på deres erfaringer både nasjonalt og lokalt!
Hvorfor en bærekraftsstrategi?
– Vi fikk en positiv dytt fra Norges Idrettsforbund (NIF), forteller Lene Kjuus, kommunikasjons- og bærekraftsansvarlig i Bedriftsidrettsforbundet. Idretten er i seg selv bærekraftig, men det kan bli en sovepute. Vi må også se på hvordan vi jobber med den grønne delen av bærekraften, gjennomfører aktivitetene våre – og hva vi kan forbedre.
Bærekraft gir også bedre arrangement.
– Det handler ikke om å gjøre alt perfekt, men om å være bevisst og gjøre det man kan, sier Kjuus. Når vi jobber mer bærekraftig, lager vi også bedre og rimeligere arrangementer – og opplevelser folk husker.
Bedriftsidretten har som NIF valgt ut syv av FNs bærekraftsmål – og lagt til mål 15, «Livet på land», fordi mange av aktivitetene foregår i naturen. Arbeidet er delt inn i sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft, med konkrete mål på hvert område.
Start enkelt – og systematiser det dere allerede gjør
Mange klubber gjør allerede mye bra, men har ikke satt det i system. I Bodø startet Bedriftsidrettskretsen med å samle styret til temamøter.
– Vi innså at vi allerede jobbet med bærekraft, bare uten å kalle det for det, sier Mona Lisa Skipnes, som er daglig leder i Nordland Bedriftsidrettskrets. Det skapte motivasjon og engasjement å få dette inn som en fast sak på styremøtene.
En viktig læring fra både nasjonalt og lokalt nivå er å ikke gjøre det for komplisert. Både Skipnes og Kjuus anbefaler å lage en enkel plan med konkrete tiltak og involver hele laget eller klubben.
- Start med å se hvilke bærekraftsmål som passer for dere, sier Skipnes. For Bedriftsidretten Nordland har mål 3 (god helse), mål 11 (bærekraftige lokalsamfunn) og mål 12 (ansvarlig forbruk) vært spesielt relevante.

Eksempler på tiltak klubber lett kan kopiere:
- Del ut opplevelser, ikke ting.
I stedet for medaljer og t-skjorter, gir Bedriftsidretten nå deltakelse i andre arrangementer, nyttige bruksgjenstander som krus eller skåler eller donasjon til en sosial sak som Mental helse. - Velg gjenbruk og generisk utstyr
Startnumre, bannere og utstyr brukes om igjen. Unngå datoer på materiell. - Gi bort premien.
I turkampanjen Ti på topp kan deltakerne velge å donere premien til en lokal veldedig organisasjon. Halvparten gjør nettopp det! - Tenk transport.
Tilrettelegg for samkjøring og kollektivt – og kommuniser det tydelig. - Lag egne sjekklister.
Inkluder bærekraft i det dere allerede planlegger, for eksempel i arrangementssjekklisten. - Fjern unødvendig plast og engangsemballasje.
Oppfordre deltakere til å ta med egne flasker og kopper. - Reduser digitalt avtrykk.
Ha elektronisk opprydding i e-post og skylagring.
Slik kommer du i gang – fem konkrete råd
- Forankre bærekraftsarbeidet i styret – og ta det opp som fast punkt.
- Velg 2–3 bærekraftsmål som er relevante for dere.
- Bryt det ned i enkle, konkrete tiltak – som å gjenbruke premier eller kutte unødvendig materiell.
- Bruk det dere allerede gjør som en del av planen – og vis det fram.
- Skap eierskap gjennom involvering – få med frivillige, deltakere og samarbeidspartnere.