
Fossum Idrettsforening arrangerte norgescuprenn for skiskyting (ASKO Norgescup) første gang i 2024. De fikk testet måling av klimagassutslipp med Green Producers Tool, og utviklet flere tiltak innen overnatting, transport og matsvinn.
Fossum IF har egne grønne strategier og bærekraftsmål, inspirert av Norges Skiskytterforbund, det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og deres sponsorer. Klubben er spesielt fokusert på å kutte klimassgassutslipp, å redusere kostnader på transport og overnatting, og å gi et mattilbud tilpasset behovet til utøverne.

Anne-Grete Haugen er frivillig i klubben, og engasjert i bærekraftsarbeidet. Hun er selv mor til tre aktive gutter, hvorav to skiskyttere. I arbeidet tar hun med seg kompetanse fra å være daglig leder i selskapet Matvett, som jobber med å redusere matsvinn.
Hvordan har Fossum IF og Skiskytterforbundet samarbeidet om bærekraft?
- NSSF introduserte oss for Green Producers Tool, som et nytt verktøy å teste ut under cupen. For første gang kunne vi få konkrete resultater fra målinger av klimagassutslipp. I tillegg bidro forbundet med system for kildesortering på arenaen, og oppfordret til å promotere mat med et lavere klimaavtrykk, tilby miljøvennlig transport, samt at alle frivillige som skulle jobbe med servering skulle gjennomføre et e-læringskurs om matsvinn.
Hva motiverer dere i bærekraftsarbeidet?
- Vi som arrangør så en god match med bærekraftsatsningen til forbundet, og hva klubben ønsker å leve opp til. Vi ønsker å gjøre en forskjell for klima og miljø og de stadig økende kostnadene for utøverne ved å delta på arrangement. Vi vil sette en ny standard for både matservering og overnatting.
Hvilke tiltak har gjennomførte dere?
- Fossum IF identifiserte tre fokusområder for bærekraftarbeidet: Overnatting, transport og matservering.
Les mer om hvert tiltak:
For å få ned kostnadene på overnatting utviklet vi Fossum fulle hus. Det vil si, Fossum-familier åpnet sine hjem for utøvere og familiemedlemmer fra andre klubber.
Siden det var første gang dette ble testet ut, var ikke omfanget stort. Til sammen har seks familier åpnet sine hjem, til stor begeistring hos både gjester og vertskap.
Eksempelvis hadde ikke familien Skjelberg fra Tromsø planer om å delta. De hadde måtte gjøre noen tøffe budsjettprioriteringer totalt sett for hele sesongen. Med denne ordningen på plass, snudde de seg rundt, og kom til Oslo. De ble ønsket velkommen av familien Friis Rud fra Eiksmarka.
For å begrense kjøring til og fra arenaen, stilte Ruter opp med en 3-dagers billett til en rabattert pris.
En undersøkelse ble gjennomført høsten 2023 av NSSF som viste at kun 1 av 3 benytter kiosk/kafeteria tilbudet under en rennhelg. Høye priser og et utvalg som ikke møter deres behov var blant årsakene. Utøverne ønsker mer ernæringsrike og grovere produkter tilpasset deres behov for presentasjon. Denne innsikten la vi til grunn for utvikling av det nye matkonseptet Sunt, godt og spis opp med fokus på smaksrike og grovere produkter med minimering av matsvinn.
Menyen ble utarbeidet i tråd med behov for ernæring «før-under-etter» renn. Vi ønsket å sette en ny menystandard! Fra tradisjonell servering med pølser, burgere, lapskaus, kaker og sjokolade, til mer bærekraftige produkter.
Noen eksempler på nye tilbud på menyen:
- Matposer til utøvere til en fordelaktig pris, tilgjengelig ved forhåndsbestilling
- Grove toast basert på overskuddsbrød fra Baker Hansen og vegetarlasagne fra Unil
- Havrevafler, hvetebakst og energibarer, som eneste søte alternativ
I snitt selges det ca 600 kopper kaffe og ofte i engangsbeger. Vi introduserte fem kroner rabatt for kaffe ved medbrakt kopp, som stod for ca 13% av kaffesalget.
På slutten av dagen introduserte vi både Happy Hour og salg av forundringsposer i samarbeid med Too Good To Go. Det ble godt mottatt, og gjorde at vi knapt kastet noe mat.
NSSF gjennomførte en undersøkelse i etterkant av arrangementet som viser at matkonseptet ble godt mottatt. Så mange som 6 av 10 besøkte kafeteriaen i løpet av helgen (dobbelt så mange som undersøkelsen viste), hele 1 av 3 benyttet seg av det nye matpose tilbudet og 75 % likte det nye konseptet!
Bærekraft handler også om lønnsomhet, og omsetningen var på høyde med tidligere arrangement. Matposer og grove toast ble det tredje mest omsatte produktene, etter havrevaflene og kaffe!

Hva har dere lært eller oppnådd?
- Fossum var den første skiskytterklubben til å teste ut Green Producers Tool for å beregne klimafotavtrykket sitt. For å være i stand til å ta i bruk verktøyet, bidro NSSF med materiell for å lage et sorteringsystem, mens alt avfall ble veid manuelt av oss. Dataene ble delt med NSSF. I tillegg hentet NSSF data om faktisk transport og overnatting blant utøverne.
Takket være Green Producers Tool var det mulig å lage en rapport som viser at ASKO Cup på Fossum genererte til sammen 18 tonn CO2. Transport står, ikke overraskende, for over 93 %, etterfulgt av mat og overnatting. Tallet sier muligens ikke så mye, da vi ikke har noen erfaringstall å sammenligne med. Likevel utgjør målingene et viktig nullpunkt og sammenligningsgrunnlag for andre tilsvarende arrangement.

Hva tenker du er viktig for å lykkes med bærekraftsarbeid?
- Sette tydelig og realistiske mål, iverksette konkrete tiltak og involvere utøverne som viktige ambassadører i arbeidet.
Hvilke råd om bærekraftsarbeid vil du gi til andre, i egen idrett og innen idretten generelt?
- Tør å tenke nytt, tørr å feile og kopier gjerne tiltak andre har lykkes med. Rendyrk matkonseptet mot utøvere, utfordre sponsorer og lokale leverandører.
Hvilke ambisjoner har dere for fortsettelsen?
- Inspirere andre arrangører til å iverksette noen av våre grønne tiltak. Videreutvikle Fossum ASKO Norgescup ved neste anledning, sette nye mål, tenke nytt, og teste flere nye grønne tiltak.
