
Inkludering, inntekter og miljøgevinst i ett - det er god butikk for laget, mener Vegard Eikrem, daglig leder i Langevåg IL Fotball.
Hvilket lavterskel bærekraftstiltak har Langevåg IL Fotball gjennomført, som dere vil anbefale andre?
- Jeg er usikker på om jeg vil kalle det et lavterskel tiltak, når en ser på våre ressurser med frivillige og relativt godt utnyttede ansatte i idrettslaget allerede. Uansett så valgte vi å starte opp en gjenbruksbutikk. En klassisk bruktbutikk, med alt mulig rart!
Hvorfor valgte dere dette tiltaket?
- Vi fikk inspirasjon fra andre idrettslag i fylket, Åndalsnes IF Fotball som driver godt med dette. Videre så var det ikke særlig mye av dette i vår bygd, og med god dialog og tilgang på lokaliteter klinket vi til. Idretten blir jo utfordret på bærekraft hele tiden, og selv om vi alle er i verdenstoppen på bærekraftsmålet innenfor inkludering (mål #11), så fant vi stor interesse i å starte opp en butikk, med fokus på gjenbruk og sirkulær gjenvinning i bygda. Både med en motivasjon for miljøet, men også til inntekt og støtte vårt viktige arbeid for barn og unge. To fluer i en smekk, enkelt å greit. Butikken har slagordet «Langevågsboden – redder kloden»!
Hvordan har dere klart å gjennomføre tiltaket?
- Det handler om frivillighet i samspill med ansatte, og en god dose idealisme fra oss alle. Det er vel idretten i et nøtteskall. Her har alt fra daglig leder, sportslig leder, styreleder, pensjonister og andre bidratt med stort og smått, sent og tidlig. Å skulle starte en butikk er ingen liten jobb. Og spesielt i sammenheng med at vi faktisk mest av alt skal drive med idrett. I starten, før vi fikk en gruppe med frivillige pensjonister i gang, var det gjerne slik at vi etter en lang dag på kontoret, møter, treninger og kamper, endte opp i butikklokalet for å klargjøre. Nå som vi har etablert tiltaket, er vi i en fase der vi ansatte har sluppet taket. Stedet har blitt en møteplass for disse pensjonistene, som driver med utgangspunkt i frivillighet.
Hvordan er dette finansiert?
- Støtten vi fikk fra Idrettens miljøfond var helt avgjørende for at vi startet opp og at det ble varig. Vi har selvsagt kostnader til selve driften, både med lokaler, strøm, noe transport og innimellom lønnskostnader. Med 60 000,- i støtte hadde vi den nødvendige tryggheten for å «stå i det». Utover dette har vi selvsagt også brukt noen egne midler, men i stor grad har midlene vi ble tildelt vært hovedfinansieringen.

Hvilken effekt har tiltaket gitt?
- Det har blitt et større fokus på gjenbruk i bygda. Bygdefolket leverer inn og flere kjøper. Tiltaket er også nyttig for personer som kanskje ikke har økonomi til å kjøpe de dyreste produktene nytt, men kan finne det de måtte trenge i vår butikk. Selvsagt har vi tjent noen kroner, ca 100 000,- i inntekt i 2024, veldig viktige midler til driften av fotballgruppa. Tiltaket er med å gi oss som idrettslag omdømme på en god måte.
Hvilke strategier eller mål har Langevåg IL Fotball for bærekraft?
- Overordnet så vil idretten og fotballen sitt aller viktigste punkt innenfor bærekraft være inkludering. Det må vi aldri glemme. Samtidig er vi forpliktet til å holde fokus både på alle de andre områdene som vi alle kjenner til, innenfor forbruk, håndtering av avfall etc.
Hva er viktig for dere i bærekraftsarbeidet?
- I idretten jobber med daglig med inkludering, likestilling, helse/livskvalitet på en eller annen måte, og det skal vi fortsette med. Vi er også opptatt av andre mål innenfor både forbruk og annet, som gir et bedre miljøavtrykk.
Hvilke andre tiltak har Langevåg IL Fotball på gang, og hvorfor?
- Vi har nå byttet våre lyskilder på stadion til LED. Vårt gamle lysanlegg kostet enormt å holde vedlike, og strømforbruket var betydelig. Nytt og moderne anlegg vil således være et fint bidrag. Vi oppfordrer såklart til samkjøring til kamper og aktiviteter. Vi prøver å begrense utstyrsbruken, og holder kun trøyer til våre aktive. De enkelte må ordne strømper/shorts selv etter behov. Vi har også en kjøp-, salg-, og byttegruppe på Facebook for fotball og håndball, slik at en kan sirkulere på klubbtøy, sko etc., i stedet for å kjøpe nytt.
