
- I bærekraftig idrett ser vi at reduserte driftskostnader for idrettslaget bidrar til å holde deltakerkostnadene nede, slik at flest mulig har mulighet til å drive med aktivitet, uten at økonomi blir en barriere, forteller Åse Mortensen, daglig leder i Arendal og Grimstad Rideklubb (AGR).
Hvilket lavterskel bærekraftstiltak har AGR gjennomført, som dere vil anbefale andre?
- Arendal og Grimstad Rideklubb (AGR) har etablert en ny løsning for lokal kompostering og gjenbruk av stallavfall. Ved å hygienisere og kompostere hestemøkk på egen tomt, omdanner vi avfallet til jordforbedringsmateriale som kan brukes lokalt – både på eget anlegg og i nærområdet.
Hvorfor valgte dere dette tiltaket?
- Vi ønsket å redusere klimabelastningen knyttet til transport og avhending av stallavfall, samtidig som vi utnytter ressursene bedre i et sirkulært kretsløp. Tidligere ble fire fulle containere hestemøkk i uken kjørt 142 km tur-retur til komposteringsanlegg – noe som tilsvarte over 600 kg CO₂ per uke. I tillegg ønsket vi å bidra til utfasing av torv og redusere behovet for kunstgjødsel gjennom bruk av kompost med høyt karboninnhold.
Hvordan har dere klart å gjennomføre tiltaket?
- Vi har utviklet en metode for hygienisering og kompostering av stallavfall som gir minimale klimagassutslipp og bevarer næringsstoffene i sluttproduktet. Tiltaket er nøye fulgt opp og gir oss full kontroll på prosessen. Det gjør det mulig å produsere kortreiste jordforbedringsmidler som gir miljøgevinst både lokalt og regionalt. I tillegg er metoden overførbar til andre staller, og kan dermed bidra til større utslippsreduksjoner i hele hestesektoren.
Hvordan er dette finansiert?
- Komposteringsanlegget er realisert og vi har fått godkjennelse fra alle nødvendige instanser, slik som Mattilsynet, Statsforvalteren og kommunen. Vi har registrert AGR som en gjødselvarevirksomhet, slik at vi også kan omsette det endelige materialet som jordforbedringsmateriale.
Vi har finansiert prosjektet gjennom dugnadsarbeid fra klubbens medlemmer, egenkapital og støtte fra idrettens miljøfond, Olav Thon stiftelsen og Innovasjon Norge. Midlene fra idrettens miljøfond har blitt brukt som forespeilet og planlagt, til å dekke deler av kostnadene med å etablere komposteringsanlegget.

Hvilken effekt har tiltaket gitt?
- Tiltaket har bidratt til å fremme bærekraftig idrett og redusere idrettens belastning på miljøet. I bærekraftig idrett ser vi at reduserte driftskostnader for idrettslaget bidrar til å holde deltakerkostnadene nede, slik at flest mulig har mulighet til å drive med aktivitet, uten at økonomi blir en barriere.
Hvilke strategier eller mål har AGR for bærekraft?
- Vår bærekraftkomité skal jobbe med å utvikle og implementere tiltak for å gjøre AGR mer bærekraftig. F.eks. å redusere energiforbruket og avfallet, fremme bruk av miljøvennlige transportalternativer, og å bruke mer miljøvennlige materialer. Komiteen skal også jobbe med å øke bevisstheten om bærekraft blant medlemmene og publikum, og fremme bærekraftige praksiser ifm drift og arrangementer. Dette skal bidra til å redusere den negative miljøpåvirkningen og styrke engasjementet for bærekraftig utvikling.
Hva er viktig for dere i bærekraftsarbeidet?
- Arendal og Grimstad Rideklubb har en helhetlig tilnærming til bærekraft, hvor både konkrete tiltak og holdningsarbeid står sentralt. Klubben ønsker å redusere sin miljøpåvirkning gjennom målrettede tiltak innen avfallshåndtering, energi- og ressursbruk og transport, samtidig som den ønsker å skape økt bevissthet og engasjement rundt bærekraft – både internt i klubben og i lokalsamfunnet.
Et av våre mest sentrale tiltak er utviklingen av et lokalt system for kompostering av stallavfall. Dette reduserer store mengder klimagassutslipp fra transport, samtidig som det gir et verdifullt sluttprodukt som kan erstatte både torv og kunstgjødsel. Tiltaket representerer både praktisk klimaansvar og sirkulær ressursbruk, og viser hvordan bærekraft kan være en naturlig del av driften.
Gjennom bærekraftskomiteen jobber AGR systematisk med å redusere energiforbruk, avfall og bruk av ikke-fornybare ressurser. Vi ønsker også å fremme miljøvennlige transportløsninger og mer bevisste materialvalg, både i daglig drift og ved arrangementer. Like viktig er arbeidet med å bevisstgjøre medlemmer, frivillige og publikum om hvordan hver enkelt kan bidra.
For AGR handler bærekraft om mer enn miljø – det handler også om fellesskap, ansvar og fremtid. Vi ønsker å være en klubb som tar vare på både mennesker, dyr og natur – i dag og for kommende generasjoner.
Hvilke andre tiltak har AGR på gang, og hvorfor?
- Arendal og Grimstad Rideklubb ønsker å ta nye grep for en mer bærekraftig drift, og har som mål å installere solceller på takene til våre to ridehaller – hver på ca. 20 x 68 meter. Dette gir til sammen rundt 2 700 m² tilgjengelig takflate for solcellepaneler. Som klubb i Grimstad, en av Norges mest solrike kommuner, har vi svært gode forutsetninger for å produsere egen, fornybar energi. Nå ønsker vi å komme i gang med arbeidet med å kartlegge muligheter, finne samarbeidspartnere og sikre finansiering for et solcelleprosjekt som både vil redusere klimafotavtrykket vårt og sikre mer bærekraftig energibruk på anlegget.